Już po raz drugi mogliśmy się wspólnie cieszyć obchodząc 7 października „II Festiwal warzyw i owoców” w szkole. Ta praktyka stwarza okazję do zaczerpnięcia fachowej wiedzy na temat zdrowej diety, umożliwia pokazanie na scenie talentów artystycznych, spróbowania przez dzieci nowych smaków oraz integracji społeczności szkolnej. Trzyetapowy festiwal rozpoczął się od prelekcji pani Klaudii Tokarskiej-Jakubczyk , lekarza rehabilitacji medycznej oraz medycyny rodzinnej na temat prawidłowego odżywiania. Następnie poszczególne klasy 0-III ochoczo zaprezentowały się w piosenkach, układach tanecznych, scenkach i wierszach o tematyce owocowo-warzywnej. Stroje przygotowane przez zespoły klasowe szczególnie na tę okazję podkreślały wesoły charakter imprezy. W międzyczasie za prezentacje sceniczne, poprawnie rozwiązane zadania i zagadki dzieci zdobywały nagrody ufundowane przez Towarzystwo Szkoły Katolickiej. Następnie uczestnicy festiwalu przystąpili do degustacji owoców i warzyw w ciekawych połączeniach, na niecodziennie zaaranżowanych czterech kolorowych kramach. Można było spożyć potrawy, przekąski przygotowane według najlepszych przepisów naszych rodziców. Taka porcja warzyw i owoców to przecież samo zdrowie.